כבוד נסיבתי – Essential dignity, חולשה נסיבתית Accidental Debility
כבוד נסיבתי, בניגוד לכבוד המהותי מתייחסת לפלנטה שמקבלת כבוד וכוח פשוט בגלל שבמקרה היא נמצאת במקום שנותן לה כוח, המכובדות מגיעה מלהיות במקום הנכון בזמן הנכון. באותה המידה הפלנטה יכולה למצוא את עצמה במצב של חולשה נסיבתית מאותן הסיבות, היא במקום הלא נכון בזמן הלא נכון.
הדרך ללמוד את נושא הכבוד הנסיבתי היא לעבור על הטבלה שחיבר האסטרולוג הנודע וויליאם לילי ושהופיעה בספרו אסטרולוגיה נוצרית שנכתב בשנת 1647
(הסיבה לשם הספר היא שהוא לא רצה להסתבך עם ראשי הכנסייה, ולכן קרא לספר בשם שהיה מקובל עליהם וכך הוא נמנע מצרות וגם קיבל יחסי ציבור טובים לספרו).
הטבלה בעיקר מתייחסת לבחינה של פלנטות באסטרולוגיה הוררית, כשעל פי החוזק או החולשה של כל פלנטה והייצוג שלה במפת השאלה ניתן לדעת מהו מצבו של השואל ביחס לנושא שהוא שואל עליו.
ניתן לקרוא כאן על: כבוד מהותי וחולשה מהותית
פרשנות והסברים לכבוד וחולשה נסיבתיים:
מיקום בבתים:
בתים 10 ו-1 מעניקים לפלנטה עוצמה מרובה, אחריהם מיקום בבתים 7, 4, 11. בתים 2 ו-5 גם נחשבים למיטיבים, ולבסוף בתים 9 ו-3 (שהם בעיקר נחשבים למיטיבים מאחר והם לא מזיקים).
בתים 6 ו-8 נחשבים למחלישים. בית 12 נחשב לבית מחליש ביותר
לכל האמור לעיל יש הרבה הסתייגויות אצל אסטרולוגים רבים מכל התקופות. לדוגמא, מרקורי שולט בבית 6 אז איך הוא מאבד מכוחו דווקא שם, או יש הטוענים שהירח דווקא מתחזק בבית 8 ועוד ועוד הסתייגויות.
תנועת הפלנטה:
כוכבים שנמצאים בהילוך ישיר (לא ברטרו) כבר מקבלים קצת כוח, וכאשר ההילוך שלהם גם מהיר יש להם יותר כוח. (לכל פלנטה יש את התקופות בהן ההילוך שלה מהיר יותר והתקופות שבהן ההילוך איטי עד כדי עצירה).
הטבלאות הבאות יכולות לעזור בהבנה מתי הפלנטה מהירה ומתי לא.
מחזור הירח:
ירח מתמלא חזק יותר מירח מתרוקן.
מיקום הכוכב ביחס לשמש:
שבתאי, מרס ויופיטר מזרחיים לשמש (זורחים לפניה) מקבלים חוזק לעומת אם הם מערביים לשמש שאז הם מוחלשים. ונוס ומרקורי שמחים יותר להיות מערביים לשמש שאז הם חזקים יותר.
כדי להבין את הנקודה הזו חייבים לזכור שראיית העולם ההלניסטית והאסטרולוגית שקיימת גם היום, היא ראייה גיאוצנטרית – כדור הארץ במרכז היקום וכוכבי הלכת נעים סביבו. נכון שכולנו כבר הבנו שהעולם הוא הליוצנטרי – השמש במרכז וכוכבי הלכת, כולל כדור הארץ, נעים סביבה, אבל עדיין מפה אסטרולוגית שאנחנו מציירים גם כיום שמה את כדור הארץ במרכז.
על פי הראייה הזו שבתאי, יופיטר ומרס שרחוקים יותר מהשמש מאשר מרקורי וונוס מעדיפים את המיקומים המזרחיים לעומת השניים הקרובים יותר לכדור הארץ שמעדיפים לזרוח אחרי השמש.
שימו לב שלפי הפילוסופיה הזו כל הכוכבים מעדיפים להתרחק מהשמש וזה מוסבר בנקודה הבאה
קרבה לשמש:
קרבה לשמש של כל פלנטה נחשבת למזיקה לפלנטה:
– Under the Sun’s beams – תחת קרני השמש: מתייחס לטווח של עד °17 (לשני הכיוונים).
– Combust – שרוף: מתייחס למרחק של עד 8°30' מהשמש.
מה ההיגיון כאן: כשפלנטה נמצאת בטווח של °17 אי אפשר לראות אותה יותר, קרני השמש הזורחת או השוקעת מסתירות אותה מעינינו ולכן היא נחשבת למוחלשת. צמידות של עד 8°30' כבר שורפת את הפלנטה ולכן היא מוחלשת עוד יותר.
– Cazimi – לב השמש – צמידות של 0°17' לשמש היא הזמן שבו פלנטה נחשבת לנמצאת בלב השמש ואז היא דווקא מקבלת עוצמה וכבוד.
זוויות למיטיבים או למזיקים:
ונוס, יופיטר נחשבים למיטיבים ולכן צמידות אליהם או אחת מהזוויות ההרמוניות – טריין (°120) או סקסטייל (°60) נחשבים למחזקים את הפלנטה, היא יכולה להתבטא בחופשיות ואפילו לקבל עזרה חיובית מהסביבה. חשוב שהזוויות יהיו מדוייקות.
באותה המידה שבתאי ומרס נחשבים למזיקים כך שצמידות אליהם או אחת מהזוויות הדיסהרמוניות: ריבוע (°90) או מולות (°180) מחלישות את הפלנטה מאחר והיא לא יכולה להתבטא בצורה חיובית.
ראש דרקון נחשב למיטיב, זנב דרקון למזיק, אבל מאחר ואלו הן נקודות מתמטיות הן לא "שולחות קרניים" ולכן רק הצמידות נחשבת במקרה שלהם.
פלנטה נצורה: Beseiged , הכוונה היא לפלנטה שנמצאת בין זווית לשבתאי לבין זווית למרס או להפך, כאשר אין לה שום זווית לאף פלנטה אחרת מהרגע שהיא יוצאת מהמפגש עם מזיק אחד ועד למפגש עם המזיק הבא.
כוכבי שבת:
צמידות לכוכבי שבת מיטיבים נותנת כבוד נסיבתי וחוזק לפלנטה, כאן מצוינים רק רגולוס וספיקה, אבל אפשר להרחיב את הכבוד המתקבל גם ממיטיבים נוספים. ישנם אסטרולוגים רבים הטוענים שכדאי שתהיה התאמה בין טבעם של כוכבי השבת לבין הפלנטה כדי שהיא תתחזק מהם, ושכאשר אין התאמה הפלנטה תהיה מוחלשת.
לדוגמא: בטלגוס נחשב לכוכב שבת מיטיב, וטבעו דומה למרס ומרקורי, כך שאם ונוס או הירח יהיו צמודים אליו הם לא ירוויחו מהצמידות כמו שמרס או מרקורי עצמם ירוויחו.